PENNINVENYTTÄJÄN HELPOT (ARKI)HERKUT

Viimeisten viikkojen aikana on tullut matkustettua oikein urakalla Suomessa, Saksassa ja maiden välillä. Jääkaapin täyttöaste on heilahdellut väkisinkin ja ruokien pilaantumisen välttämiseksi on joutunut hieman taktikoimaan. Ihan rehellisyyden nimissä on toki sanottava, että luonnollisesti myös lentämiseen ja lentokentille hukkuu helposti rahaa eli peruselämisen kustannuksia pyrin pitämään hillittynä juurikin suunnitelmallisuudella ja ruokien itse valmistamisella. Meininki kääntyy välillä aivan puolivahingossa suoranaiseksi säästöhaasteeksi, kun yrittää soveltaa jäljellä olevista tarpeista jokseenkin monipuolisia aterioita ja/ tai vältellä kaupassa käyntiä. Sivutuotteena käyttöön löytyy tai palautuu aina useita kivoja, helppoja ja halpoja (arki)reseptejä, joille on varmasti tarvetta jokaisessa keittiössä. Kaiken lisäksi havahduin jo postauksen luonnosteltuani, että nythän on parhaillaan menossa #hävikkiviikko, jonka teemaan nämä reseptit sopivat paremmin kuin täydellisesti! Olkoon tämä postaus siis samalla myös kannanottoni ja tukeni tähän kampanjaan. 

Ruokavalinnoissani on ollut nyt selkeästi teemana klassikkojen uusi paluu, ja jotain sen suuntaistan ne taisivat hehkuttaa syksyn ruokalehdissäkin. Menusta on löytynyt mm. lihapullia ja pastaa tomaattikastikkeessa (by Nata, click!), linssikeittoa ja perunoita ties missä muodossa sekä esimerkiksi vispipuuroa sekä puolukoista että omenoista valmistettuna. Ah-niin-yksinkertaisia perusjuttuja. Lisäksi on tullut kokkailtua pitkästä aikaa myös banaanileipää, uunimunakasta, luumu- ja omenapiirakkaa sekä perunasalaattia, joiden ilahduttavan yksinkertaiset ohjeet valitsin tähän postaukseen jaettavaksi. Niihin on helppo ujuttaa helposti hävikkiin päätyviä ja ”pahan päivän varalle” säilöttyjä edullisia aineksia: hedelmiä ja kasviksia, maitotuotteita, kananmunia, juustoja, jauhoja, säilykkeitä ja niin edelleen. Kaikki ohjeet ovat helposti varioitavissa ruokavalion mukaisiksi (esim. valitsee banaanileipään vain gluteenittomia jauhoja) tai astetta terveellisemmiksi (valitsemalla vaihtoehdoista vähärasvaisen maitotuotteen ja täysjyväjauhot). Munakasta lukuunottamatta reseptit on erittäin helppo muokata myös vegaaniseen ruokavalioon sopivaksi. Vaihtoehdoista on lihavoitu ne, joita itse käytin kuvauskerralla.

 

VIIDEN RAAKA-AINEEN BANAANILEIPÄ 🍌🥜😋

(alkuperäinen resepti by Vege it!/ Liisa Soultanis)

1 (5).jpg

4-6 kypsää banaania + 1 koristeeksi

3 dl kaurahiutaleita 

2 dl mantelijauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 rkl omenaviinietikkaa 

Mausteita: kanelia/ vanilja-aromia/ kardemummaa/ neilikkaa/ piparkakkumaustetta

Soseuta banaanit haarukalla ja lisää sekaan viinietikka. Sekoita kuivat ainekset ja haluamasi mausteet keskenään. Sekoita tasaiseksi ja levitä leipävuokaan. Koristele ylimääräisellä banaanilla ja paista 200 asteessa noin 30 min.

Itse olen miksannut jos jonkinlaisia sekoituksia (yhteensä n. 5 dl) kuivien aineiden osalta eli onnistuu myös esim. yhdistelmällä kaurahiutaleita, mantelirouhetta ja venhäjauhoa. Myös ruokasoodan korvaaminen leivinjauheella (1tl ruokasoodaa = 2 tl leivinjauhetta) on kokeiltu ja toimii reseptissä oikein hyvin.

 

HUIPPUNOPEA (ja ihanan tahmainen) PIIRAKKAPOHJA 🥧🍒🍏

(pieni pyörövuoallinen/ pelti)

1.jpg

3,5 dl jauhoja tai vapaavalintaista jauhosekoitusta

2 dl sokeria 

1,5 tl leivinjauhetta

2 dl jogurttia/ kermaviiliä/ rahkaa/ maitoa

Mausteita: vaniljasokeria/ kanelia/ kardemummaa (täytteistä riippuen)

Täyte: muutama desi luumuja/ omenoita/ muita marjoja tai hedelmiä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Mikäli haluat käyttää ohjeessa täysjyväjauhoja tai muuta helposti nestettä sitovaa jauhoa, kannattaa määrää pienentää hieman, jotta piirakka ei kuivu liiaksi. Lisää sekaan valitsemasi maitotuote. Huomioi, että mikäli käytät esim. rahkaa, voi määrää olla tarpeen pienentää ja jatkaa sitten hieman maidolla tai vedellä, jotta saavutetaan sama koostumus kuin jogurtin kanssa. Oikeanlainen taikina on notkeaa ja tahmaista. Levitä leivinpaperilla vuorattuun pienehköön vuokaan ja ripottele päälle haluamasi täyte. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia, kunnes piirakka on riittävän kypsä paloiteltavaksi. Sisus saa jäädä aavistuksen kosteaksi.

SIMPPELI UUNIMUNAKAS 🍳🍅🌱

(kahdelle)

1 (7).jpg

 3 munaa 

2dl maitoa

Mausteita: suola ja pippuri, lisäksi esim. paprika/ curry/ tuoreet yrtit 

Täyte: esimerkiksi tomaatteja/ aurinkokuivattuja tomaatteja/ paprikaa/ tonnikalaa/ kinkkua

Juusto: parmesania/ fetaa/ muuta vahvaa juustoa

Sekoita munat, maito ja mausteet ja kaada ne voideltuun pieneen uunivuokaan tai kulhoon. Lisää mukaan valitsemasi täytteet ja juusto. Halutessasi esim. parmesaanin voi säästää myös vasta uunin jälkeen lisättäväksi, kuten kuvan munakkassa. Paista 200 asteessa noin 20 min, kunnes munakas on hyytynyt, muttei kuiva.

 

SAKSALAINEN PERUNASALAATTI 🍽🥔🇩🇪

(4-6 annosta) 

1 (6).jpg

 10 perunaa

kasvisliemikuutio/ -jauhetta

purjosipulia/ sipulia

1-2 dl suolakurkkuja + pieni loraus suolakurkkujen lientä

1-2 (hapanta) omenaa

2tl (vahvaa) sinappia

Mausteita: mustapippuria/ silputtua persiljaa/ silputtua ruohosipulia

Happo: sitruunamehua/ valkoviinietikkaa

Maitotuote: noin 2 dl turkkilaista jogurttia/ tuorejuustoa/ kermaviiliä/ vaahdotettua kermaa/ majoneesia

Kuori ja pilko tai viipaloi perunat. Keitä ne kasvisliemessä ja jäähdytä. Pilko sekaan sipulia, suolakurkkua ja omenaa oman maun mukaan. Mausta mustapippurilla, (vahvalla) sinapilla, haluamillasi yrteillä ja valitsemallasi hapolla (sitruuna tai valkoviinietikka) sekä pienellä lorauksella suolakurkkujen lientä. Sekoita ja tarkista suolan määrä (tuskin tarvitsee). Kääntele joukkoon viimeisenä majoneesi tai muu maitotuote. Tällä on helppo säädellä perunasaalatin täyttävyyttä ja kermaisuutta. Itse sekoitin kuvan versioon maustamatonta jogurttia ja ruohosipulituorejuustoa. Maku raikastuu, kun perunasalaatti pääsee maustumaan rauhassa kylmässä eli jätä yön yli tai ainakin hetkeksi kylmään maustumaan.

 

Saan ihan käsittämätöntä mielihyvää ja onnistumisen tunnetta pystyessäni kasaamaan jo tyhjältä näyttävästä jääkaapista asiallisen aterian tai leipomaan niin, että saan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti jo kaapeista löytyviä aineksia. On aina hauska huomata, miten muka tyhjiltä näyttävistä kaapeista onnistuu usein löytämään pienellä vaivalla vielä useita hyviä yhdistelmiä. Mielestäni mikään ei nimittäin ole vastenmielisempää, kuin ruoan heittäminen pois  - ja onhan se nykytiedon mukaan turhamaisen lisäksi myös äärimmäisen epäekologista. Ruokahävikin minimointi, penninvenytys ja ylimääräisten kauppareissujen välttäminen siis kulkevat helposti käsi kädessä 😉

Fiilisteletkö joku muukin jämäruokia ja penninvenytystä kokkaushaasteena? 😅 Entä tuntuuko joku resepteistä kokeilun arvoiselta? 😋 Kiinnostaako reseptit ylipäätään vai tuleeko kokkailtua enemmän fiilispohjalta?